Hledání Aljašky RECENZE

9. února 2015 v 6:16 | flow |  Recenze
Ahoj. :) Dneska napíšu recenzi, kterou jsem už dloouho slibovala, a bude to na knihu Hledání Aljašky, kterou napsal známý John Green. Jestli jste četli jeho bestseller Hvězdy nám nepřály, a moc vás kniha nezaujala, nelíbila se vám víc než film, nebo jste od ní prostě očekávali víc, když byla tak vychvalována(ostatně jako já), můžu zaručit, že tato kniha vás nezklame. Je to také bestseller, a sakra dobrej!
Je o dospívání, lásce, zklamání, je vtipná, a já jsem od ní nemohla odtrhnout oči.

Popravdě se mi vůbec nechce psát to, o čem kniha byla. :D Nemám moc času, musím ještě napsat jeden článek. Ale pokud to nevíte, chci, abyste byli v obraze, takže, pokud to nebude vadit, to zkopíruju z internetu, databazeknih.cz. Popis neobsahuje spoilery.

Děj

Román se zabývá podstatou života a smrti, hledá odpovědi na důležité otázky. Kniha se člení na dvě části - Předtím a Potom. Hlavní postavou je zvláštní, nesmělý chlapec Miles Halter, jehož zálibou je hledání posledních slov slavných osob. Odejde z Floridy a od svých rodičů studovat internátní střední školu Culver Creek v Alabamě. Jeho cílem je hledat odpovědi na "velké Možná". V internátní škole se zamiluje do své spolužačky se zvláštním jménem Alaska Young, která skrývá tajemství, které jí změnilo život.
Recenze
spoilery!
Když jsem se poprvé podívala do knihy, byla jsem přímo nadšená, že měla hodně krátké kapitoly, většinou o třech stránkách, ale pozor, někdy šesti.
Kniha byla, jak už jste se dozvěděli, rozdělena do částí odpočítávání dnů předtím a potom. Spíš se mi líbila část předtím. Aljaška byla ještě živá, a po její smrti se jenom řeší, proč umřela, Váleček se už ke konci ani nevídá s jeho partou, a není to až tak zajímavé. Když jsem se dočetla, že Aljaška zemřela při autonehodě a že se vlastně zabila sama, dost mě to překvapilo. Ale to byl účel, že jo, hmmmm.
Aljaška byla hodně zajímavá a díky tomu mám tu její povahu, nebo osobnost, nevím jak to nazvat- denně v hlavě. Nad vším přemýšlela, na vše měla vysvětlení, byla záhadná, a mě se taková vlastnost strašně líbila.
Nebyla by to kniha Johna Greena, kdyby nebyla plná nádherných citátů, a metafor.
"Jdu hledat velké Možná."
To je napsáno na obale knihy, a já jsem si řekla, že jsem knihu ještě neotevřela a už první metaforu nechápu. Čím bylo označováno Možná? Naštěstí se to dočtete hned v první kapitole.
"Vy kouříte, protože vám to chutná. Já kouřím, abych umřela."

"Jak se kdy dostaneme z tohoto labyrintu utrpení?"
To si kladla Aljaška jako otázku, odpověď byla:
"Přímo a rychle."
-takto nabourala do policejního auta. Přímo, a rychle.

"Kdyby byly lidé déšť, já bych byl mrholení a ona hurikán."

Nad knihou jsem strašně moc přemýšlela a pořád přemýšlím a tak trochu mi změnila pohled na život. Je neuvěřitelná. A záhadná, jako její hrdinka.

Knize dávám jenom plusy, žádné mínusy si nenajdu.

+Citáty, a metafory
+Krátké kapitoly

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 9. února 2015 v 7:19 | Reagovat

Knihu mám v pdf v tabletu a chystám se na ní až dočtu asi tři knihy, které momentálně chci číst. :-D

2 ellie's - untrue.blog.cz ellie's - untrue.blog.cz | Web | 9. února 2015 v 10:16 | Reagovat

Knohy nečtu, ale vypadá to zajímavě, ale není to můj žánr

3 zaninkaa zaninkaa | Web | 9. února 2015 v 15:29 | Reagovat

"Vy kouříte, protože vám to chutná. Já kouřím, abych umřela." Nad tímhle jsem pořád přemýšlela, i nad spousta citáty co v knížce byly. Mně se knížka líbila, až na část "potom".. fakt jsem myslela že to bude napínavější ale přišlo mi to o ničem

4 Monii. Monii. | Web | 9. února 2015 v 15:40 | Reagovat

Hrozně jsem se do ní zamilovala, je vážně úžasná. Na to, že mě Hvězdy vůbec nebavily, tohle mě bavilo hodně! Nedávno jsem dočetla i papírový města a s jistotou můžu prohlásit, že ty byly ještě lepší než Hledání Aljašky :D

5 Sandra Sandra | 9. února 2015 v 20:57 | Reagovat

knihu som čítalaminulé leto,ale natoľko sa mi páčila,že som si ju požičala ešte raz!:D neskutočne úžasná kniha:)! páčila sa mi najviac od Greena:)
a hlavne toľko metafor a citátov krásnych tambolo:)!

6 Lauralex Lauralex | Web | 9. února 2015 v 21:02 | Reagovat

Úžasná! Jeho nejlepší kniha, kam se hrabou Hvězdy.

7 maredifragole maredifragole | E-mail | Web | 10. února 2015 v 13:48 | Reagovat

Mě se Hledání Aljašky vůbec nelíbilo. Určitě je to hodně o osobním vkusu, ale přišla mi hodně předvídatelná a to nemám ráda. Už od počátku jsem tipovala, že "ta věc" (velký předěl knihy) bude Aljaščino úmrtí, no a najednou to tak bylo. Na druhou stranu je kniha krásně napsaná, samozřejmě nechybí metafory, které jsou pro Johna Greena tak typické. Všeobecně je John Green výborný spisovatel - četla jsem od něj Hvězdy..., Hledání Aljašky a Papírová města, z čehož se mi nejvíc líbila ta města. Myslím, že si v jeho tvorbě každý něco najde, jelikož se od sebe knihy hodně liší. Každá je napsaná nějak jinak, spojují je snad nejvíce ty metafory :)

8 Anna Elizabeth Potter Anna Elizabeth Potter | E-mail | Web | 10. února 2015 v 15:10 | Reagovat

Některé citáty Aljašky byly přímo úžasné...moment...všechny byly úžasné! Jinak kniha se mi líbila milionkrát víc než TFIOS. mě zase seděly spíš kapitoly potom. Stejně Greena nemám moc ráda. Nebo spíš z něj nejsem tak odvařená jako ostatní ;)

9 denysap denysap | Web | 11. února 2015 v 11:05 | Reagovat

zní to zasjímavě, upřímně já knížky od tohohle spisovatele, ještě nečetla, ale asi bych mohla :)

10 Kristeen Kristeen | Web | 11. února 2015 v 19:14 | Reagovat

Od toho spisovateľa som zatiaľ žiadnu knihu nečítala. No ak pôjdem nejakú prečítať, tak to bude táto. Najviac ma zaujala.

11 Mariiis_N Mariiis_N | Web | 11. února 2015 v 20:06 | Reagovat

Takhle knížka je naprosto dokonalá :3 zamilovala jsem si ji okamžitě, co jsem přečetla prvních pár stránek :3

12 Fimmi Fimmi | Web | 13. února 2015 v 8:08 | Reagovat

Také se mi zamlouvají krátké kapitoly. :D Ještě jsem tu knihu teda nedočetla, ale i tak jsem si přečetla tvou recenzi i se spojlerama. Musím říct, že jsi to napsala vážně hezky! :)

13 Monica. Monica. | Web | 28. února 2015 v 9:32 | Reagovat

Ten spodek jsem si upřímně, nečetla, protože mi tahle knížka leží na stole a chystám se do ní až dočtu '' Papírové města '' taky od Johna Greena. A když budu vědět o čem to je tak už mě to bavit číst nebude :P

14 Bethany Bethany | Web | 28. září 2015 v 10:54 | Reagovat

Tahle kniha mi leží na poličce - v originále, takže jsem zvědavá, jak mi to půjde. Strašně se na ni těším, ale nevím, kdy se k ní dostanu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama